فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی mindful parenting

فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی یعنی حضور کامل با فرزندان، با ذهنی آرام، بدون حواس پرتی و بدون هیچگونه قضاوت.
هر چند تحقیقات کارایی بیشتر مغز زنان در انجام همزمان چند کار را اثبات نکرده است، اما توانایی انجام همزمان چند کار، مهارتی است که در مورد زنان بسیار بکار می رود. شاید وظیفه سنگین مادری، بخصوص وقتی در بیرون از خانه شاغل هم باشند، باعث شده است بسیاری از زنان همزمان چند کار را با هم انجام دهند. بسیاری چند وظیفه ای بودن و انجام همزمان کارها را یک مهارت برجسته برای خود می دانند و به آن افتخار می کنند.بخصوص در فرزندپروری که یکی از سخت ترین و چالش برانگیزترین وظایف است.
وقتی مادر همزمان در حال انجام چند کار باشد، ذهن او مجبور است در هر لحظه از این شاخه به آن شاخه بپرد که این باعث ایجاد استرس و اضطراب در او می شود و ذهن از حالت ذهن آگاهی خارج می گردد.اینجاست که موضوع فرزندپروری ذهن آگاهانه یا فرزند پروری مبتنی بر ذهن آگاهی، اهمیت پیدا می کند.
قبل از تعریف فرزندپروری ذهن آگاهانه، بهتر است ذهن آگاهی را تعریف کنیم:
یعنی بودن در لحظه حال و اکنون، بدون هیچگونه قضاوت.
همانطور که گفتیم فرزندپروری یکی از سخت ترین و چالش برانگیزترین وظایف است. شاید گفتن ذهن آگاه بودن، در تعامل با کودکان و نوجوانان آسان باشد. ولی همه ما می دانیم که انجامش سخت است. اما شدنی و ممکن است و نتایج چنین توجه و تمرکزی ارتباط ما با فرزندانمان را بهتر می کند؛
و در سرنوشت آنها نقش بسیار ارزنده ای دارد که ارزش وقت گذاشتن و تمرین کردن دارد. والدین باید سعی کنند در تعامل با فرزندان خود کاملاً ذهن آگاه باشند یعنی:
حضور کامل با آنان، با ذهنی آرام و بدون حواس پرتی و یا قضاوت.
والدینی که می خواهند ذهن آگاه باشند، باید سعی کنند همواره در لحظه حال حضور داشته باشند.این حضور می تواند با توجه به فرزندان، توجه به بدن و احساسات خود و فعالیت های ساده دیگری باشد.در استفاده از اصول ذهن آگاهی برای فرزندپروری، فرصتی ایجاد می شود که والدین پاسخگوتر و پربازده تر باشند و کمتر با فرزندان خود درگیری و تعارض داشته باشند.
مزایای فرزندپروری ذهن آگاهانه
فرزندپروری ذهن آگاهانه، می تواند به طور مثبتی به سلامتی، خوشبختی و رفاه خانواده کمک کند.
با انجام تمرینات ذهن آگاهی و ذهن آگاه بودن، بتدریج ذهن یاد می گیرد بیشتر در لحظه حضور داشته باشد.
با بیشتر در لحظه بودن، آرامش، وضوح و چشم انداز جدیدی تجربه می شود که به مرور زمان باعث افزایش شفقت، همدلی و مهربانی می شود.
فرزندپروری ذهن آگاهانه، همچنین برای بچه ها نیز تاثیرات مثبت زیادی دارد که ارزش تلاش کردن را دو چندان می کند. تحقیقات نشان می دهد، والدین به کمک این روش ها می توانند اختلافات خود با فرزندان را به شکلی آرام، مهربان و محبت آمیز حل کنند و این باعث کاهش اضطراب و افسردگی و افزایش عملکرد فرزندان می شود.
همچنین والدینی که خود را متعهد به فرزندپروری ذهن آگاهانه می کنند، احساسات منفی کمتر و احساسات مثبت بیشتری در گفتگوهای خود با فرزندانشان دارند؛ تحقیقات نشان داده، به اشتراک گذاری احساسات مثبت بیشتر، موجب کاهش مصرف مواد مخدر در فرزندان می شود.
یک تمرین ساده
وقتی با فرزند خود وارد بحث و گفتگویی شدید که باعث عصبانیت شما می شود یا رفتاری از او می بیند که خلاف نظر و دیدگاه شماست.قبل از هر پاسخ و رفتاری، می توانید تمرین چند مرحله ای ساده زیر را انجام دهید.
یک نفس عمیق بکشید.
به ورود و خروج نفس توجه کنید.
ترس، اضطراب و ناراحتی خود را ببینید و اجازه ندهید این مسئله شما را تحت تاثیر قرار دهد.
در تلاش برای از بین بردن احساسات و هیجانات خود نباشید.
فقط آنها را مشاهده کنید. با این کار شما در لحظه حال هستید.
هر جا دیدید درگیر احساسات و هیجانات شدید توجه را به ورود و خروج نفس ببرید.
پس از چند دقیقه می بینید که خیلی آرامتر شده اید و می توانید تصمیم درست تری بگیرید.
تمرین ساده دیگری که در فرزندپروری می تواند بسیار مفید باشد، مکث قبل از عمل کردن می باشد.
با مکث کردن می توان عمیق تر به نیازهای فرزند پی برد.
مثلاً مکث کنیم و ببینیم گریه کودک بخاطر گرسنگی، خواب، ترس یا چیز دیگری است.
و بعد از آن بطور مناسب و مهربانانه نیاز کودک را پاسخ دهیم.
برای تقویت فرزندپروری ذهن آگاهانه، در هر کاری که انجام می دهید و در هر جایی که هستید، با توجه به آن کار و توجه به بدن و محیط اطراف خود می توانید، در لحظه حال حضور داشته باشید.
کسب مهارت بودن در لحظه حال و ذهن آگاه بودن نیاز به تمرین مداوم و مستمر دارد.
تمرینات زیادی برای فرزندپروری ذهن آگاهانه وجود دارد که شما می توانید براحتی یاد بگیرید و استفاده نمایید.